vrijdag 18 september 2015

Inrichten organisatie

Bij het zorgen dat een functie door een juiste persoon wordt ingevuld vind ik  het van essentieel belang dat het functiehuis (de rolverdeling) bij een bedrijf (toneelstuk) goed is ingericht.

Een onderneming heeft een plan ( al dan niet vastgelegd op papier want dat plan kan ook in het hoofd van de ondernemer). En dat plan bevat of is afgeleid van een Visie/droom. Om vervolgens het plan uit te voeren, zullen er "rollen" (of functies) verdeeld moeten worden. Zo zijn de rollen verkoop, inkoop, productie en marketing nodig om het plan uit te kunnen voeren. (ook wel de primaire processen genoemd)

Daarnaast  zullen er ondersteunende (secundaire) rollen worden gedefinieerd (HRM, administratie juridische zaken, ICT en ondersteunende zaken).

Let op dit is alleen nog maar de organisatorische indeling van het toneelstuk ( het bedrijf) In een volgende aflevering heb ik het over de invulling van de rollen door mensen.

Bij het realiseren van de rolverdeling wordt tevens bepaald hoeveel FTE ( full-time equipement) er per functie (rol)  nodig is en wordt de functie (rol) beschreven. Hier een link naar een mooi hulpmiddel om dit te schetsen

De kreet "functie doet" zal daarbij een rol spelen. Eigenlijk ben ik klaar als ik de rollen heb uitgeschreven en weet dat het bedrijf (zonder de mensen) in theorie het resultaat bereikt. In de het bericht over de structuur van deze activiteit heb ik een handvat gegeven.

Het resultaat van het plan is dus:
Een organisatiemodel ( verdeling van de primaire en secundaire processen)
Het functiehuis ( de rolverdeling voor deze processen) in FTE.
De uitgeschreven rollen ( functiebeschrijvingen)  met een koppeling naar het loongebouw.

Het is dus zaak dat als een organisatie om een persoon vraagt, ik van de organisatie bovenstaande informatie heb ontvangen. Daarna gaan we pas de mensen zoeken voor de rol(functie).

Zelf een onderneming starten; kijk eens bij onze site.
Ondersteuning kun je altijd krijgen bij een van onze bijeenkomsten. Tot dan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten